Segregering i Oslos skoler

Det er et økende problem at det er så skjev fordeling av fremmedspråklige i osloskolen. Dete har vært fremme i media flere ganger i det siste, og det bør det også.  Det er jo ingen som tjener på det. Integrering og norskopplæring blir umulig når det ikke er norske barn i klassen. Det er bra med mangfold og mest mulig jevn fordeling i skolen, men det ser ut til å være en utopi.

Flere skoler har godt over 90% fremmedspråklige og tre skoler har ingen eller nesten ingen elever med norsk som morsmål fra høsten av. Dette har en selvforsterkende effekt. Selv de mest idealistiske foreldre vil ikke la sine barn være et gissel for integrering og den som skal snu utviklingen. Det forstår jeg godt, det hadde jeg heller ikke tillatt for mine barn og det er uansett en for stor oppgave for et barn. Så det som skjer er at norske foreldre og de mest ressurssterke og/eller best integrerte innvandrerne flytter barna sine til andre skoler.

Hva skal man gjøre? La utviklingen fortsette og gi de fremmedspråklige elevene en dårlig start på norskopplæring, integrering og videre fremtid? Flytte grensene for skolenes inntaksområde? Det kan kanskje hjelpe litt noen steder, men kun marginalt. Og det vil sikkert avstedkomme protester fra de som da plutselig sogner til en skole med stort flertall av fremmedspråklige. Dessuten er dette egentlig ikke primært et skoleproblem, det er et boligproblem. Fordi Oslo er en såpass delt by, med store forskjeller i befolkningen og i boligprisene. Dette er det jo ihvertfall vanskelig å gjører noe med (men kanskje jeg skriver et eget innlegg om det en gang).

I Århus har de i flere år busset fremmedspråklige barn til andre deler av byen. Fra blokkområder med nesten bare innvandrere til de «helhvite» villastrøkene. Alle barn som ikke har gode nok danskkunnskaper tvangsbusses. Etter tre år kan de velge fritt igjen. Etter stor motstand i starten er visst både barn og foreldre fornøyde, barna er mye ebdre i dansk, trives på skolen og har fått en god start. Men de danske foreldrene klager over mer uro i klassene.  Men hadde bussingen gått motsatt vei, dvs danske barn til skoler med flest innvandrere, ja da hadde ikke foreldrene bare klaget, da hadde de flyttet eller tatt barna ut av skolene og selvsagt laget et vldsomt bråk med advokater og det hele. Og jeg må innrømme at jeg også hadde gjort det.

Bussing har vært foreslått her også. Hittil har det ikke vært flertall for det. Det er en del negative sider ved det, men det er ikke noe mer positivt å la det være som det er, heller. Det ER et problem at store deler av Oslos fremmedspråklige elever ikke kommer i kontakt med norske barn. Det omvendte er kanskje ikke et så stort problem (vi er faktisk i Norge), men samtidig er Oslo en multikulturell by og norske barn bør få oppleve det og ikke leve i en helnorsk boble i sin lille andedam på f.eks. Oslo vest gjennom hele oppveksten.

Oslos politikere blir nødt til å ta i denne problemstillingen snart uansett og i hvertfall prøve å finne fremtil mulike tiltak som da selvsagt må utredes grundig.

0 Responses to “Segregering i Oslos skoler”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Andromeda

Andromeda har vært nicket mitt i flere år på flere ulike fora og jeg identifiserer meg veldig med det. Jeg valgte det hovedsakelig pga klangen, selv om jeg liker at det er en historie bak nicket. Det uttales forresten Andr'omeda, altså med trykk på o. Andromeda var en kjent skikkelse fra gresk mytologi, hun ble senere et stjernebilde og kan sees på himmelen sammen med sin mann Persevs og sin mor Kassiopeia. I tillegg er Andromeda kjent for alle hobbyastronomer som nærmeste galakse til vår egen galakse, Melkeveien.

Kalender

juni 2010
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Kategorier

LENKER

Encyclopedia Mythica: www.pantheon.org Astronomer mot orddeling: www.folk.uio.no/tfredvik/amo/ www.boligbytte.no www.allwords.com www.ilovelanguages.com/ www.unilang.org www.astronomi.no/ www.spiegel.de www.stern.de

%d bloggere like this: