Matteangst

A-magasinet hadde en tankevekkende artikkel i går. Om at én av fire har matteangst og derfor gjør det dårlig i matematikk. Fordi de har – kanskje pga feil undervisningsmetoder og nederlag i mattetimene på skolen – mistet troen på at de kan klare matte. Rullegardinen går ned når de ser matteoppgaver, de vet på forhånd at de ikke klarer det.

Før jeg leste artikkelen så jeg forsiden – med en algebraoppgave for 8. klasse) med x’er og y’er. Og da gikk rullegardinen ned hos meg. Helt til jeg så det som stod skrevet med liten skrift under artikkelen. ( Hva føler du nå? En av fire har matteangst.) Da følte jeg meg veldig truffet.

Men jeg tok meg sammen, leste oppgaven nøye. En gang, to ganger. Og så at jeg plutselig faktisk forstod den. Og jeg klarte å løse den, den var faktisk ganske lett.

Tankevekkende. En aha-opplevelse. Kanskje forskeren fra NTNU, han som ble intervjuet i artikkelen har rett. Kanskje det er matteangst jeg og veldig mange har og ikke dyskalkuli eller manglende evner som vi har trodd.

Men på en måte er det lettere å tro og å si at man har dyskalkuli (en diagnose) eller er dårlig i matte (her i Norge er jo det akseptert) enn å tro og å si at man har angst for matte og manglende interesse.

Den artikkelen var en vekker for meg. Kanskje jeg ikke er fullt så dum i matte som jeg har trodd? Og kanskje det ikke er så greit og uproblematisk å være dårlig/usikker i matte som jeg har trodd, heller? For når jeg tenker etter så er det faktisk både upraktisk og flaut å måtte henvise barna til pappa når de har spørsmål om matteleksene (inneforstått: «spør pappa, det er han som har hjerne»).  Selv om det er bekvemt, for da slipper jeg å fordype meg i noe jeg misliker.

Så jeg har bestemt meg for å ta et oppgjør med min matteangst (hvis det er det jeg har) og med min motvilje mot matematikk og har kjøpt meg en mattebok for foreldre.

Jeg tror aldri jeg kommer til å bli god i matte. Jeg har ikke noe talent for det (uansett om jeg har dyskalkuli eller ikke) og jeg har absolutt ingen interesse for faget. Men akkurat det, manglende interesse er kanskje nøkkelordet her. Hvis jeg hadde hatt i nærheten av samme interesse for matte som for språk – som jeg har en glødende interesse (og talent) for og derfor bruker mye tid og krefter på – så hadde jeg kanskje vært rimelig god i matte. Kanskje. Det får jeg aldri vite, for jeg liker ikke matte, jeg liker ikke tall. Språk og ord er min greie.

Men jeg skal i hvertfall anstrenge meg for å kunne hjelpe barna mine med leksene også i matte heretter, som i andre fag. Uten angst og bevæpnet med boken jeg kjøpte og en lignende nettside, anbefalt av en venninne i samme situasjon. Rullegardinen skal ikke få lov til å gå ned hos meg mer!

Stor takk til forskeren, Helge Brovold fra NTNU og A-magasinet.

0 Responses to “Matteangst”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Andromeda

Andromeda har vært nicket mitt i flere år på flere ulike fora og jeg identifiserer meg veldig med det. Jeg valgte det hovedsakelig pga klangen, selv om jeg liker at det er en historie bak nicket. Det uttales forresten Andr'omeda, altså med trykk på o. Andromeda var en kjent skikkelse fra gresk mytologi, hun ble senere et stjernebilde og kan sees på himmelen sammen med sin mann Persevs og sin mor Kassiopeia. I tillegg er Andromeda kjent for alle hobbyastronomer som nærmeste galakse til vår egen galakse, Melkeveien.

Kalender

april 2010
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

LENKER

Encyclopedia Mythica: www.pantheon.org Astronomer mot orddeling: www.folk.uio.no/tfredvik/amo/ www.boligbytte.no www.allwords.com www.ilovelanguages.com/ www.unilang.org www.astronomi.no/ www.spiegel.de www.stern.de

%d bloggere like this: