Andedammen

Vi lever i en andedam. Min familie, jeg og de fleste av våre omgangsvenner.

Det er en trygg, liten andedam av et veletablert strøk med god beliggenhet, stor popularitet og høye boligpriser. Her er de aller fleste like. Utenpå, altså. Man bor i enebolig eller tomannsbolig eller kanskje rekkehus, man har hage, biler (i flertall), man reiser utenlands og man har hytte. Minst én.

Det er langt mellom hvert mørkere (men ikke solbrune) fjes som ikke tilhører vaskehjelper eller avisbud, dessverre. Bortsett fra at noen av barna her er adoptert, da. Men dem regner vi jo ikke med i den sammenhengen.

Det har sine fordeler å bo i andedammen, så absolutt. Det er jo derfor vi bor her, alle sammen. Det er trygt, veletablert, man er blant likesinnede (tror man i hvertfall), man har naturen i nærheten, frisk luft og man bor innenfor bomringen med grei adkomst til byen. Og man har skoler med et godt rykte (ikke alltid like velfortjent, spør du meg).

Men det har noen ulemper også, Når man tenker seg om. Det er jo betenkelig at befolkningen her er såpass homogen. Man blir litt konform av det, man forventer kanskje i større grad enn andre steder at folk skal være ganske like og ha samme interesser. Om enn ubevisst, kanskje. Og det er litt kjedelig, det er spennende med andre typer mennesker.

Men det skumleste med det er at barna i andedammen vokser opp og tror at slik er det overalt, slik har alle det. I hvertfall i vår by. Og det stemmer jo slett ikke.

Så det viktigste er å være seg bevisst – og formidle det videre til barna – at vi lever i en beskyttet andedam og at dette bare er en del av samfunnet, en del av byen, en liten del av landet, en bitteliten del av verden. Og å ta turer ut av andedammen, både lokalt, regionalt og internasjonalt.

0 Responses to “Andedammen”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Andromeda

Andromeda har vært nicket mitt i flere år på flere ulike fora og jeg identifiserer meg veldig med det. Jeg valgte det hovedsakelig pga klangen, selv om jeg liker at det er en historie bak nicket. Det uttales forresten Andr'omeda, altså med trykk på o. Andromeda var en kjent skikkelse fra gresk mytologi, hun ble senere et stjernebilde og kan sees på himmelen sammen med sin mann Persevs og sin mor Kassiopeia. I tillegg er Andromeda kjent for alle hobbyastronomer som nærmeste galakse til vår egen galakse, Melkeveien.

Kalender

mars 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Kategorier

LENKER

Encyclopedia Mythica: www.pantheon.org Astronomer mot orddeling: www.folk.uio.no/tfredvik/amo/ www.boligbytte.no www.allwords.com www.ilovelanguages.com/ www.unilang.org www.astronomi.no/ www.spiegel.de www.stern.de

%d bloggere like this: