Hjertesukk fra en bokorm

Jeg elsker bøker, det har jeg alltid gjort. Derfor har jeg også alltid elsket bokbutikker. Vel å merke bokbutikker slik de var før, dvs en god, gammeldags bokhandel. Med hyller overalt, med bøker, bøker og bøker.  Stort utvalg av bøker, av alle slag. Og lite annet.

Men slike er det ikke mange igjen av, dessverre. Når jeg er i utlandet benytter jeg alltid anledningen til å gå i bokbutikker hvis jeg kan. Slike store, over mange etasjer, med bøker ikke bare på landets eget språk, men også med stort utvalg av bøker på engelsk og kanskje andre språk også. Jeg har vært i slike butikker i mange land og byer. I Tokyo, Helsinki, London og Frankfurt, for å nevne noen. Jeg kan være i en slik kjempebokhandel i timesvis. Og jeg storkoser meg når jeg er et slikt sted. Men en bokhandel trenger slett ikke være stor for å være bra. Neida, det kan like gjerne være en slik god, gammeldags bokhandel jeg nevnte innledningsvis. En BOKhandel. Med BØKER. Masse bøker, stort utvalg av bøker. Og ikke alt mulig annet.

Her hjemme er det dessverre ikke så mange slike steder igjen. Kjedebutikkene har overtatt, dessverre. Du vet, disse pregløse kjøpesenterbutikkene som er like alle sammen, som kaller seg bokhandel, men ikke er det etter min mening. De har selvsagt Knausgård og andre bøker alle snakker om. Og de samme bestselgerne som bokklubbene har. Og så har de alt mye annet, det familiens 11-åring kaller stæsj. Gjerne pyramider med stæsj. Gaver, leker, spill, pynteting og annet dill. Masse dill. På bekostning av bøkene. For hvis du vil ha noe spesielt finner du det ikke der. Og har du litt avanserte spørsmål om bøker kan de sjelden svare. Slike steder er deprimerende, synes jeg, som ekte bokorm. Jeg gidder ikke nedverdige meg til å nevne navn på disse pregløse kjedebutikkene, du vet hva jeg mener når du ser en slik.

Men siden jeg bor i Oslo er det heldigvis noen steder jeg fortsatt kan gå og hvor jeg nyter å tilbringe tid mellom hylleradene før jeg kanskje (vanligvis) kjøper noe. Og her kan jeg godt nevne mine favoritter blant de større bokbutikkene: Tanum (Karl Johan), Norli (Universitetsgaten) og Akademika (Blindern). Joda, du finner stæsj der også. Men de har i det minste bøker. Masse bøker, godt utvalg, ikke bare det «alle» spør etter.

Men når det gjelder den gode, gammeldagse bokhandelen har jeg ikke mange tips å gi, for der er det dessverre nesten ingen igjen. Men det finnes én, i hvertfall, og dit går  jeg gjerne. Det er en liten bokhandel, men de KAN bøker, de kan gi deg råd. Og har de ikke det du ønsker bestiller de det for deg. Hvilken bokhandel jeg mener? Jo, Ullevål Bokhandel på John Colletts Plass (Trikkesløyfa)  i Oslo, rett ved Ullevål Hageby. Den ligger kanskje litt utenfor allfarvei, men er vel verdt et besøk!

0 Responses to “Hjertesukk fra en bokorm”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Andromeda

Andromeda har vært nicket mitt i flere år på flere ulike fora og jeg identifiserer meg veldig med det. Jeg valgte det hovedsakelig pga klangen, selv om jeg liker at det er en historie bak nicket. Det uttales forresten Andr'omeda, altså med trykk på o. Andromeda var en kjent skikkelse fra gresk mytologi, hun ble senere et stjernebilde og kan sees på himmelen sammen med sin mann Persevs og sin mor Kassiopeia. I tillegg er Andromeda kjent for alle hobbyastronomer som nærmeste galakse til vår egen galakse, Melkeveien.

Kalender

februar 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

LENKER

Encyclopedia Mythica: www.pantheon.org Astronomer mot orddeling: www.folk.uio.no/tfredvik/amo/ www.boligbytte.no www.allwords.com www.ilovelanguages.com/ www.unilang.org www.astronomi.no/ www.spiegel.de www.stern.de

%d bloggere like this: