Helse-Norge

Det har vært skrevet mye om helse(u)vesenet her i landet, mest negativt. Og det er kanskje lettere å motivere seg til å komme med kritikk enn med ros. Dessverre.

Jeg har også opplevd mindre bra ting i helsevesenet, men det er ikke ris jeg skal komme med nå, det er faktisk ros.

For noen år siden fikk jeg astma. Først merket jeg lite til den, den lå der latent, men plaget meg svært sjelden. Men så ble det verre. Kanskje pga en kombinasjon av dårlig inneklima på jobben, kattehold, stress og hyppige luftveisinfeksjoner en periode. Fra våren i forfjor til i fjor høst ble det en kraftig forverring, og det var skummelt.

Jeg fikk henvisning til Lungepoliklinikken på Ullevål for noen år siden og har gått til kontroll der. Det er faktisk alltid en hyggelig opplevelse. En usedavnlig dyktig og hyggelig lege og mange hyggelige sykepleiere og annet helsepersonell.

Da jeg ble så dårlig i fjor fikk jeg ikke bare oppfølging av min egen lege på Ullevål gjennom hyppigere kontroller og medisiner, jeg fikk også tilbud om å gå på astmaskole. Astmaskole! Noe slikt ante jeg ikke fantes, men det gjør det, heldigvis, for nå har jeg vært der.

Astmaskolen består av en innledende samtale/kartlegging hos sykepleier, samt legetime, for de som ikke allerede har fått det, to ettermiddager med kurs og så en oppfølgingssamtale hvor man bla får utarbeidet en selvmedisineringsplan.

Kurset var kjempenyttig! Det ble holdt av en lege, en sykepleier, en ergoterapeut, en fysioterapeut og en sosionom. Vi lærte om hva astma er, om medisinering, pusteteknikker, om inneklima, trening, trygderettigheter o.l. (mye jeg ikke visste), hva man skal gjøre når man får anfall og fikk treffe andre i samme situasjon. Noen hadde hatt astma hele livet, andre hadde fått det ganske nylig, som jeg hadde. Vi fikk også tilbud om samtale med fysioterapeut for å lære om puste- og hosteteknikker (mange astmatikere er mye plaget av slim og hoste). Og vi fikk tilbud om gratis varmemaske til bruk på kalde dager.

Jeg er ganske overveldet og veldig glad for at jeg fikk sjansen. Jeg trodde jo at jeg visste det meste fra før, men jeg lærte veldig mye, også ting jeg ikke ante noe om fra før. Så dette var veldig nyttig!

I fjor følte jeg meg syk, jeg følte at astmaen kontrollerte meg. Ikke nå lenger. Nå er det jeg som kontrollerer sykdommen. Jeg merker lite til den, har ikke noe sykefravær pga den og når jeg får symptomer vet jeg hva jeg skal gjøre. Det gir meg trygghet. God oppfølging fra min lege, gode medisiner, regelmessig trening  og kursingen gjennom astmaskolen var løsningen for meg.

Jeg håper at alle astmatikere som ønsker det får tilbud om astmaskole. For dette er norsk helsevesen på sitt beste!

0 Responses to “Helse-Norge”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Andromeda

Andromeda har vært nicket mitt i flere år på flere ulike fora og jeg identifiserer meg veldig med det. Jeg valgte det hovedsakelig pga klangen, selv om jeg liker at det er en historie bak nicket. Det uttales forresten Andr'omeda, altså med trykk på o. Andromeda var en kjent skikkelse fra gresk mytologi, hun ble senere et stjernebilde og kan sees på himmelen sammen med sin mann Persevs og sin mor Kassiopeia. I tillegg er Andromeda kjent for alle hobbyastronomer som nærmeste galakse til vår egen galakse, Melkeveien.

Kalender

februar 2010
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Kategorier

LENKER

Encyclopedia Mythica: www.pantheon.org Astronomer mot orddeling: www.folk.uio.no/tfredvik/amo/ www.boligbytte.no www.allwords.com www.ilovelanguages.com/ www.unilang.org www.astronomi.no/ www.spiegel.de www.stern.de

%d bloggere like this: