Andres sorg

Alle takler sorg forskjellig. Noen trekker seg inn i seg selv og vil ikke snakke om det, andre vil ikke være alene og trenger å snakke om sorgen, savnet og smerten.

Men hvordan takle andres sorg?

Jeg har inntrykk av at mange er så redde for å være påtrengende eller synes det er så vanskelig å omgås sørgende at de holder mer avstand enn godt er. Men det er en vanskelig balansegang, nettopp fordi folk sørger så forskjellig og har så ulike behov. Da er det vanskelig å vite hva som er det riktige for nettopp den personen det gjelder.

I løpet av de siste månedene har én av våre venner og en god kollega av meg mistet den siste av sine gjenlevende foreldre. En venninne av oss har mistet begge foreldrene og én av besteforeldrene på kort tid. Og én kollega og én nabo har blitt enkemenn så alt for tidlig.

Slikt gjør inntrykk på oss rundt også. Det setter ting litt i perspektiv, får oss til å se hva som virkelig betyr noe i livet. Men det er egentlig en annen historie, nå skulle jeg snakke om sorgen, hva gjør man når andre sørger?

Jeg er som mange andre også redd for å være påtrengende, masete og for ikke å gi folk ro til å sørge i fred eller til å komme seg videre i livet. Men jeg synes det er enda verre å bare «late som ingen ting» eller ikke å bry seg.

Så jeg bryr meg. Tar en telefon. Sender en melding. Ringer på. Sier fra at vi er her hvis det er noe. Det hjelper ikke mot sorgen, men kanskje det likevel gjør litt godt å vite at andre tenker på en og bryr seg om en? Jeg håper det.

5 Responses to “Andres sorg”


 1. 1 Randi desember 9, 2007, kl. 9:37 pm

  Jeg er overbevist om at du gjør det eneste rette!
  Er der. Bryr deg.
  Og det betyr noe. Betyr mye.
  Stå på 🙂

 2. 2 andromedasunivers desember 12, 2007, kl. 9:34 am

  Takk, Randi!

  Ja, jeg skal fortsette med det. Med jevne mellomrom.

 3. 3 Droopy februar 23, 2008, kl. 7:03 pm

  Jeg har mistet mange som stod meg nær. Det var godt å få besøk, telefoner og meldinger. Det tenker jeg på når noen mister sine nære, og det er det jeg gjør. Jeg besøker dem, ringer og viser at jeg er der om det skulle være behov for meg. Fortsett som du har gjort.

 4. 4 turkis mars 1, 2008, kl. 10:54 pm

  Jeg tenker som deg, Andromeda. Man må bare gjøre det. Ta initiativ til kontakt. De fleste vil synes det er godt. De som ikke liker det, får mulighet til å takk nei. Og så tenker jeg på tiden etterpå. To måneder. Åtte måneder. Ett år. Er det da noen som tar initiativ til å prate om sorgen? Da tør man kanskje ikke selv, for «ingen vil jo høre om det nå, det er jo så lenge siden». Akkurat nå tenker jeg på en person jeg må snakke med neste gang. Om sorgen hennes som vi andre nesten har glemt, men som hun bærer hver dag.

 5. 5 plosiv juni 8, 2009, kl. 3:07 pm

  Det er vanskelig å takle andres sorg, men jeg føler du gjør det riktig med å vise at man bryr seg, ta initiativ, som turkis og Andromeda sier. Droopy bekrefter det. Det er godt det finnes mennesker som bryr seg der ute.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Andromeda

Andromeda har vært nicket mitt i flere år på flere ulike fora og jeg identifiserer meg veldig med det. Jeg valgte det hovedsakelig pga klangen, selv om jeg liker at det er en historie bak nicket. Det uttales forresten Andr'omeda, altså med trykk på o. Andromeda var en kjent skikkelse fra gresk mytologi, hun ble senere et stjernebilde og kan sees på himmelen sammen med sin mann Persevs og sin mor Kassiopeia. I tillegg er Andromeda kjent for alle hobbyastronomer som nærmeste galakse til vår egen galakse, Melkeveien.

Kalender

november 2007
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Kategorier

LENKER

Encyclopedia Mythica: www.pantheon.org Astronomer mot orddeling: www.folk.uio.no/tfredvik/amo/ www.boligbytte.no www.allwords.com www.ilovelanguages.com/ www.unilang.org www.astronomi.no/ www.spiegel.de www.stern.de

%d bloggere like this: