Å skrive riktig

For en tid tilbake leste jeg tilfeldigvis spalten » På skråss» i Aftenposten. En tenåring med dysleksi hadde skrevet et brev til spalten. Jeg  bet meg merke i én setning i Simon Flem Devolds ellers gode svar. Jeg husker ikke setningen ordrett, men han skrev noe slikt som at man burde bry seg mindre om skrivefeil. Han mente rent generelt, ikke bare når det gjelder dyslektikere. Hvis jeg oppfattet ham riktig, da.

 Der er jeg helt uenig. Selvsagt gjør dyslektikere skrivefeil, det tror jeg de fleste aksepterer. For formelle brev o.l. kan og bør man bruke staveprogrammer hvis man har dysleksi  (eller problemer med språket av andre grunner), men uansett bør alle selvsagt være inneforstått med at dyslektikere  gjør feil.

Men hva med alle oss andre? Jo, det er der jeg er uenig med Simon Flem Devold. Jeg mener at alle så tidlig som mulig bør venne seg til å bruke et korrekt skriftspråk. Det innebærer bla å lære seg riktig skrivemåte, også for «vanskelige ord» og å lære seg regler for når man bruker å/og, de/dem osv.

Men hvorfor er dette så viktig?

For det første er det viktig  å beherske korrekt språkbruk med tanke på utdannelse, jobb og i andre spesielle sammenhenger. Ikke minst i forbindelse med søknader eller andre henvendelser, selvsagt. Språkbruken sier jo noe om oss. Hvem vi er, hvem vi vil være. Og for ikke å slite med språket ved slike viktige anledninger er det like greit å bestrebe seg på å skrive så riktig som mulig fra første stund og ikke falle for fristelsen til å slurve. Det er for eksempel en god vane å lese gjennom det man har skrevet før man sender det fra seg, også på nett. Jada, alle kan gjøre feil i blant, men ved å lese gjennom det man har skrevet kan man luke bort de fleste slurvefeil, vil jeg tro.

For det andre er språket selve nøkkelen til kommunikasjon. Derfor bør det stelles, pleies og respekteres. Dårlig skriftspråk gjør kommunikasjonen vanskeligere og innholdet i det man har skrevet vanskelig tilgjengelig.

Jeg deltok en gang i en diskusjon om dette på et nettforum, hvor jeg snakket varmt om betydningen av korrekt skriftspråk. Bla skrev jeg at at slurvefeil / dårlig språk bør unngås (av ikke-dyslektikere) i størst mulig grad, også i uformelle fora som slike nettfora jo er. Mange var uenige med meg, men jeg fikk støtte fra uventet hold, fra nettopp en dyslektiker. Ett av hennes argumenter var nettopp hensynet til dyslektikere, fordi dårlig skriftspråk gjør innholdet vanskeligere å få med seg. Når man skriver korrekt (hvis man kan) blir innholdet lettere tilgjengelig også for dyslektikere. Følgelig er alle tjent med at flest mulig anstrenger seg for å skrive korrekt.

 Og nå skal jeg som vanlig lese gjennom det jeg har skrevet før jeg poster det.

15 Responses to “Å skrive riktig”


 1. 1 Beate februar 26, 2007, kl. 2:04 pm

  Dette skal jeg lage et bloggsvar på.

 2. 2 frydefull februar 26, 2007, kl. 6:43 pm

  Jeg er så utrolig enig. Og glad det fortsatt finnes noen flere som sverger til korrekt skriftspråk.

 3. 3 andromedasunivers februar 26, 2007, kl. 10:11 pm

  Takk, Fryd! Godt at vi er flere som verner om språket, for å si det på en litt svulstig måte.

  Beate: Ser frem til å lese din mening om dette. Vil imidlertid presisere at det jeg skriver om å skrive korrekt ikke gjelder dyslektikere eller andre som av helsemessige eller andre årsaker ikke er i stand til å skrive tilnærmet feilfritt uten uforholdsmessig store anstrengelser.

 4. 4 Beate februar 26, 2007, kl. 11:07 pm

  Hva med lange setninger med enormt mange lange ord?

  😆

 5. 5 Beate februar 26, 2007, kl. 11:07 pm

  Det var da en ufattelig stygg «LOL»?

 6. 6 Beate februar 27, 2007, kl. 10:49 am

  Nå har jeg skrevet, men pingen virker ikke, så jeg får linke den slik:

  http://beatesrasteplass.wordpress.com/2007/02/27/skriveglede-og-rettskrivningspirk/

  Men siden det er pirketid:

  Hvorfor uthever du hele teksten? Det har jeg lurt på. Også har du et inntrykk for mye på begynnelsen av andre avsnitt. 😉

 7. 7 andromedasunivers februar 27, 2007, kl. 11:28 am

  Jeg gjør da feil, jeg også, selvsagt, det hender jo jeg overser noe, selv om jeg alltid leser gjennom det jeg har skrevet. Men du må selvsagt gjerne påpeke det når du finner feil, det er helt greit. 🙂

  Jeg vet at jeg skriver for langt, noe som selvsagt også kan gjøre teksten vanskelig tilgjengelig.

  Likevel, det å skrive langt og bruke lange ord (tildels fremmedord) er min stil, den er selvsagt preget av min bakgrunn, bla lang akademisk utdannelse. I mer formelle sammenhenger bestreber jeg meg på å skrive kortere, unngå lange ord, fremmedord og parenteser. Selvsagt. Men i private sammenhenger, som i denne bloggen, skriver jeg slik det er naturlig for meg.

  Men det å skrive lange setninger og/eller lange ord blir likevel ikke helt det samme som å skrive feil når man ikke har spesielt gode grunner for det.

  Jeg uthever hele teksten fordi jeg synes det blir mer markant og penere på den måten.

 8. 8 turkis februar 27, 2007, kl. 12:57 pm

  Jeg legger spesielt vekt på riktig vei på skråstreken over bokstaver. Resten gir jeg beng i.

 9. 9 frydefull februar 27, 2007, kl. 8:25 pm

  I dag tvang jeg 5-åringen til å si KJøpe KJeks minst 20 ganger i butikken før jeg var fornøyd med uttalen. Det er ikke bare skrivespråket som må pirkes på. *fanatiker*

 10. 10 frydefull februar 27, 2007, kl. 8:25 pm

  Ja, han fikk selvsagt en pakke kjeks i premie for korrekt uttale.

 11. 11 Avil februar 28, 2007, kl. 10:14 pm

  Du bakte ikkje bokstavkjeks, altså? *pirk*

 12. 12 frydefull mars 4, 2007, kl. 7:26 pm

  Nei, det er bare de helt perfekte husmødrene som baker sine egne bokstavkjeks. *smisk*

 13. 13 Avil mars 4, 2007, kl. 7:42 pm

  Dei perfekte husmødrene som sjølvsagt er perfekte karrierekvinner og perfekte elskerinner og perfekte skiløparar.

 14. 14 Virgo mars 5, 2007, kl. 11:34 am

  Og som vanlig er jeg helt enig med deg, Andromeda. 😉


 1. 1 Skriveglede og rettskrivningspirk « Beates rasteplass Tilbakesporingfebruar 27, 2007, kl. 10:48 am

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s
Andromeda

Andromeda har vært nicket mitt i flere år på flere ulike fora og jeg identifiserer meg veldig med det. Jeg valgte det hovedsakelig pga klangen, selv om jeg liker at det er en historie bak nicket. Det uttales forresten Andr'omeda, altså med trykk på o. Andromeda var en kjent skikkelse fra gresk mytologi, hun ble senere et stjernebilde og kan sees på himmelen sammen med sin mann Persevs og sin mor Kassiopeia. I tillegg er Andromeda kjent for alle hobbyastronomer som nærmeste galakse til vår egen galakse, Melkeveien.

Kalender

februar 2007
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Kategorier

LENKER

Encyclopedia Mythica: www.pantheon.org Astronomer mot orddeling: www.folk.uio.no/tfredvik/amo/ www.boligbytte.no www.allwords.com www.ilovelanguages.com/ www.unilang.org www.astronomi.no/ www.spiegel.de www.stern.de

%d bloggere like this: